Instax SQ

FUJIFILM INSTAX SQUARE SQ6 VS MINI 90 NEO CLASSIC - A 10 FŐ KÜLÖNBSÉG

2018. június 17. szerző : Heather 15 Comments

Amikor a legtöbb ember az Instax kamerákról gondolja, az első modellek, amelyek általában az eszébe jutnak, a rendkívül népszerű Mini 8 és annak utódja, a Mini 9 . De messze vannak a mai piacon az egyetlen Instax kameráktól.

A Mini 8-as és a 9-es modelleknél két, fejlettebb beállításokkal rendelkező modell az Instax Square SQ6 és az Instax Mini 90 Neo Classic. Az előbbi egy vadonatúj azonnali kamera, amely az Instax Square filmformátumot használja, míg az utóbbi a Mini sorozat prémium modellje.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a különbségeket. Kezdjük!

Etikai nyilatkozat: Az Instax Square SQ6-ot és az Instax Mini 90 Neo Classic-ot vásároltuk személyes használatra. A két kamerával kapcsolatos minden véleményünk a mi sajátunk. Ebben a cikkben vannak affiliate linkek. Ha a linkre kattintva vásárol valamit, kapunk egy kis jutalékot. Ha többet szeretne megtudni az etikáról, látogasson el a teljes közzétételi oldalunkra . Köszönöm!

1. FILMFORMÁTUM ÉS KÉPMINŐSÉG

Amint a bevezetőben már kimutattuk, az SQ6 az Instax Square formátumot használja, amely ugyanolyan magas, mint a Mini formátum (kb. 62 cm), de jelentősen szélesebb. Ezzel szemben a Mini 90 az Instax Mini formátumot használja, mint a Mini 8 és 9 kamerák .

 

Mivel az emulzió és a fejlesztés ugyanaz, a képminőség meglehetősen megegyezik a részletgazdagság és a szín szempontjából.

Azonban nem szokatlan, hogy a két kamera ugyanolyan képet mér, mint az alábbiakban látható.

 

 

Ha a mérés ugyanaz, és a vaku nem befolyásolja a végeredményt - sem azért, mert nem tüzet, sem azért, mert távoli szabadtéri témát készít - általában nagyon hasonló eredményt ér el.

 

2. TERVEZÉS

Az összes létező Instax kamera közül azt mondanám, hogy a SQ6 és a Mini 90 a tervezés szempontjából leginkább hasonlóak. Például mindkettőnek van egy négyszög alakú teste, amely négyzet alakú. (A legtöbb más modell egyenesebb és egyszínű.) Van néhány különbség, amit érdemes kiemelni, ezért merüljünk egyenesen.

instax mini 90 vs sq6-10

Az első dolog, amit észre fog venni, az, hogy az SQ6 nagyobb és nehezebb, mint a Mini 90. Ez azért van, mert be kell illesztenie a fent említett nagyobb filmformátumot. Az alábbi pontos méréseket láthatja:

SQ6 tér: 118,7 x 128,1 x 58,1 mm | 393 g (akkumulátor és filmcsomag nélkül)
Mini 90: 113,4 x 91,9 x 57,2 mm | 296 g (akkumulátor és filmcsomag nélkül)
Az SQ6 texturált burkolata más színekben is megtalálható: arany, grafit szürke és fehér gyöngy. A Mini 90 csak két klasszikus kombinációban kapható: fekete / ezüst és barna / ezüst.

Bár a kezelőszervek és a funkciók többsége hasonló, általában a test különböző pontjain helyezkednek el. Például az SQ6 be- és kikapcsoló kapcsolója a filmbevezető nyílás mellett található, míg a Mini 90 be / ki kapcsolója a lencse mellett található.

instax mini 90 vs sq6-1

Érdekes módon a Mini 90 nem rendelkezik egyetlen, hanem két zárjelzővel a vízszintes és függőleges felvétel megkönnyítésére. Az egyik a be / ki kapcsoló belsejében található, míg a másik az ezüst felső lapon található.

 

Mindkettő filmelvezető nyílással, zárkioldóval, vakuval, fénymérővel, filmajtóval és optikai keresővel rendelkezik.

3. OPTIKAI KERESŐ

Mindkét kamera beépített optikai keresővel rendelkezik, bár némileg eltérő specifikációkkal.

 

A Mini 90 egy téglalap alakú valós képkeresővel rendelkezik, 0,37x-es nagyítással, míg az SQ6 négyzet alakú inverz galileai keresőt használ 0,4-szeres nagyítással. Az SQ6 kereső kényelmesebb, mert a méretének köszönhetően könnyebb megnézni, de a Mini 90-esek élesebbek.

Amikor átkapcsol a makró üzemmódra a Mini 90-en, a kereső beállítja a kompozíciót a parallaxis-hiba javításához. Mi a parallaxis? Egyszerűen fogalmazva, ez egy olyan jelenség, amellyel a keresőben a közeli munkatávolságon keresztül látott kép kissé ellentétes, mint a lencse látja. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a kereső és a lencse nincs ugyanazon optikai tengelyen.

parallax sq6

Az SQ6-nak nincs parallaxis-korrekciója, így bizonyos találgatások szükségesek ahhoz, hogy tökéletesen központosított képet hozzanak létre a közeli munkatávolságoknál.

Mindkét keresőnek van egy célköre a központban, hogy segítsen összeállítani.

4. LENCSE

Elég nehéz elfelejteni azt a nagy lencsét, amely mindkét kamera elejét foglalja el. Mindkettő a testből indul, amikor bekapcsolja a kamerát.

instax mini 90 vs sq6-3

A Mini 90 egy kis lassú maximális rekesznyílást (f / 12,7 vs. f / 12,6) és 60 mm-es kissé rövidebb fókusztávolságot kínál, ami 35 mm-es formátumban körülbelül 34 mm-nek felel meg. (Az SQ6 egy 65,75 mm-es objektívvel rendelkezik, ami körülbelül 32 mm-es 35 mm-es formátumú.)

A Mini 90 lencséjét egy vezérlőgyűrű veszi körül, amely lehetővé teszi az üzemmódok közötti váltást, míg az SQ6-ban van egy tükör a lencse elején, hogy segítsen a pontos önbajok összeállításában. Ez egy olyan funkció, amelyet a kezdőknek kedvező modellekkel, például a Mini 9 és 70 -vel osztanak meg.

5. FÓKUSZÁLÁSI TARTOMÁNY

A két kamerának a különböző fókusztávolságok mellett különböző tartományokba is fókuszálnak, a választott beállításoktól függően.

Makró módban a Mini 90 bármely 30cm és 60cm közötti távolságra képes, míg az SQ6 korlátozottabb (30cm és 50cm között). Váltson normál (automatikus) üzemmódra, és a tartomány 60 cm-től 3 m-ig terjed a Mini 90-nél vagy 50cm-től 2 m-re az SQ6-on.

Végül a tájkép módban a Mini 90 3 és a végtelen között képes lőni, míg az SQ6 2m-re indul.

6. AZ AKKUMULÁTOR TÍPUSA

Az egyik dolog, amit szeretek a Mini 90-nél, az, hogy egy újratölthető akkumulátort használ, mint a Fujifilm digitális fényképezőgépei. Átlagosan 10 Instax Mini filmcsomagot készíthet, mielőtt az akkumulátor elfogyna, de ha egy ideig nem használja a fényképezőgépet, akkor lassan önmagában lesz.

instax mini 9 vs 90 akkumulátor-1

Az SQ6 két CR2 lítium elemet használ a Mini 70-hez hasonlóan, és körülbelül 30 Instax Square csomagot képes venni, mielőtt módosítani kellene. Előnyben részesítettem az újratölthető akkumulátort - vagy legalábbis a szabványos AA elemeket, mivel könnyebb megtalálni őket -, de azt hiszem, a Fujifilm tervezői indokolták ezt a fajta választást.

instax sq6 vs sq10

7. ZÁRSEBESSÉG

A két kamera közötti nagyon kis különbség a zársebesség tartományát érinti.

Bár mindkettő maximális zársebessége 1/400 másodperc, a minimális zársebesség mindig enyhén hosszabb az SQ6-nál (1,6s, szemben az 1.8-asnál).

Az expozíció mindkét kamerán teljesen automatikus, így nincs lehetősége az adott helyzetben választott zársebesség szabályozására. Az egyetlen kivétel a Bulb üzemmód a Mini 90-nél, amely az exponáló gomb lenyomása után 10 másodpercig nyitva tartja a zárat.

8. FLASH

Mindkét kamera beépített vakuval van ellátva, amely a tárgy optimális mennyiségét és a környezeti fényerőt adja meg. Ez segít optimalizálni az expozíciót. Mindkettő 30 cm-től 2,7 m-ig terjedő effektív vakutartományban van.

 

A hátsó vaku gomb megnyomásával bármelyik modellen elnyomhatja a vakut.

Két extra vaku mód, amit csak a Mini 90-en talál, kényszerüzelésű vaku és a vörös szem csökkentése. Ezzel szemben az SQ6 három színes vakufilterrel van ellátva, amelyek a vakuhoz csatlakoztatva megváltoztatják a kép árnyalatát.

instax tér sq6 vs sq10 termék felvételek-7

Valami érdekes, hogy észrevettem, hogy a vaku néha egy fényképezőgépen tüzet fog, de nem minden más, annak ellenére, hogy minden feltétel - beleértve a fényt, a tárgyat, a beállítást és a kamera módot is - ugyanaz. Például csak a Mini 90 lőtt az első két öngyilkosságra, amely alatt a makró üzemmódban vettem. Ahhoz, hogy a vaku meggyulladjon, az SQ6-on kellett váltani a dedikált Selfie módra.

 

9. FÉNYKÉPEZÉSI MÓDOK

Míg az SQ6 és a Mini 90 fényképezési módjai összességében meglehetősen hasonlóak, néhány apró különbség érdemes kiemelni.

A mindkét kamerán található Lighten and Darken beállítás mellett a Mini 90 kiegészítő Lighten + móddal rendelkezik, amely + 1EV-rel növeli az expozíciót. (L és D önmagában kompenzálva ± 2 / 3EV.)

A tájkép, a makró, a kettős expozíció és az önkioldó mindkét modellben megtalálható, de csak a Mini 90 rendelkezik Party és Kids módokkal. Az előbbi lehetővé teszi a tárgy és a háttér fényes felvételét, míg az utóbbi segít megragadni a mozgó tárgyakat, mint a gyerekeket és az állatokat, gyenge fényviszonyok mellett. Ezeket a módokat csak néhányszor használtam, hogy őszinte legyek, így nem igazán hiányozom őket, amikor az SQ6-al fényképezek.

Az SQ6 egyetlen módja, hogy a Mini 90 nem az Selfie mód, amely lényegében megegyezik a Makróval abban az esetben, ha csökkenti a fókusztartományt 30-50 cm-re.

 

A Mini 90 nagy előnye, hogy egyes üzemmódokat kombinálhat. Ha például tájképet szeretne fényképezni egy napsütéses napon, akkor kombinálhatja a tájképet és a sötétebbet, hogy csökkentse a kép túlzott exponálásának esélyét. Hasonlóképpen, aktiválhatja a Makró üzemmódot, miközben kettős expozíciót vesz igénybe a közelben fényképezendő tárgyakról, például arcokról és virágokról.

Az SQ6 segítségével egyszerre csak egy módot választhat, így bizonyos műfajok számára kevésbé sokoldalú. Ha például a Landscape (Tájkép) lehetőséget választja, nem tudja sötétíteni az expozíciót, és ha a Darken (Sötétítés) lehetőséget választja, akkor az Auto (Auto) mód által kínált fókusztartományra korlátozódik (50cm - 2m). Az egyetlen kivétel a vaku, amely bármilyen üzemmódban elnyomható.

 

10. HÁTSÓ KIJELZŐ

A fent említett módok közötti váltáshoz az SQ6-nál mindössze annyit kell tennie, hogy többször nyomja meg a mód gombját a hátsó részen, és a kamera görgetni fog a tetején lévő ikonok között. Ha egy beállítást választ, a megfelelő ikon fölött lévő kis izzó kigyullad.

 

A Mini 90 lehet analóg, de rendelkezik egy digitális funkcióval: hátsó LED kijelzővel. Ugyanúgy működik, mint az SQ6, mivel többször is meg kell nyomnia a Mode gombot, hogy a lehetőségek között görgethessen.

 

KÖVETKEZTETÉS

Ha az első Instax fényképezőgépem megvásárlásának szélén feküdtem, és szűkítettem a döntést a Square SQ6 és Mini 90-re, elismerem, hogy nagyon nehezen választanám őket!

Egyrészt nagyon szeretem az SQ6-ot, mert a négyzet alakú filmformátum segítségével nyomtat, amelynek nagyobb képterülete sokkal könnyebben látható, mint a Mini formátum.

De a flip oldalon értékelem a Mini 90 extra módjait, és konkrétabban, hogyan kombinálhatod néhányat, hogy javítsd a jó felvétel esélyét. Az a tény is, hogy az akkumulátor újratölthető, szintén nemcsak azért, mert környezetbarátabb, hanem azért is, mert olcsóbb, mint az új elemek rendszeres vásárlása.

Remélem, hogy egy nap a Fujifilm kiad egy SQ-modellt, amely mindkét világ legjobbjait szintetizálja, de addigra azt hiszem, mindkettőt tovább használom!